Warmtewisselaar: meer dan een rechthoekige doos

Door het groeiende belang van warmterecuperatie in duurzame energiesystemen, spelen warmtewisselaars een onmisbare rol in elk hedendaags HVAC- of sanitair systeem. De Compact Heat Exchanger Company (kortweg CHEC) merkt echter dat de kennis over deze systemen bedroevend laag is. Als specialist in warmtewisselaars heeft CHEC de ambitie om die kennis naar een hoger niveau te brengen met als doel degelijke en efficiënte installaties op te leveren. “Een warmtewisselaar is meer dan een rechthoekige doos,” zegt Ann Bynens van CHEC resoluut.

Warmterecuperatie is een hot topic, zeker de laatste jaren waarbij grote aandacht is voor duurzame energiesystemen. Warmtewisselaars zijn bijvoorbeeld onmisbaar in koude- en warmteopslagsystemen (KWO), vloerverwarming, recuperatie van restwarmte van de centrale verwarmingsketel,. “We merken ook een toenemende belangstelling van het gebruik van een warmtewisselaar om een zwembad energiezuinig te verwarmen,” zegt Ann. “Wij leveren alle mogelijke types warmtewisselaars, ook voor het verwarmen van zwembaden.” CHEC is exclusief verdeler in België en Luxemburg van warmtewisselaars van het Deense merk Sondex, die behoort tot wereldwijd marktleider in hun gebied.”

Ann merkt op dat de kennis van warmtewisselaars over het algemeen zeer laag is. “Er is ook vaak te weinig aandacht voor. We komen veel fouten tegen in lastenboeken op het gebied van warmtewisselaars. We zouden dan ook graag zien dat studiebureaus een bedrijf als CHEC inschakelen om zich beter te laten informeren en uiteindelijk een degelijke en efficiënte installatie te kunnen installeren.” Ook als het gaat om de integratie van een warmtewisselaar in de totale technische installatie moet er volgens Ann meer aandacht uitgaan naar de warmtewisselaar. “Het rechthoekige ontwerp van een warmtewisselaar leent zich natuurlijk uitstekend om deze mooi in een hoekje van de technische ruimte te plaatsen. Dat gebeurt dan ook veel. Maar naar onderhoud en eventueel reparatie toe, is dat natuurlijk verre van efficiënt. Vaak moet er veel moeite worden gedaan om de wisselaar überhaupt te bereiken. Het zijn uren die onnodig worden verkwanseld en voorkomen kunnen worden door de installatie technisch beter te ontwerpen.”

Welke warmtewisselaar voor een specifieke HVAC-, sanitaire of zwembadtoepassing de gewenste prestaties met het beste rendement levert, hangt af van talrijke factoren, weet Ann. “Wij hebben voor alle toepassingen gegarandeerd het juiste type warmwisselaar in huis. Bezorg ons de vereiste technische prestaties of het lastenboek en wij maken de nodige berekeningen en geven binnen de 48 uur advies voor de beste warmtewisselaar. We hebben namelijk meer dan veertig jaar ervaring op het gebied van warmtewisselaars. Uniek voor Belgische begrippen. De installateur en eindgebruiker is dus verzekerd van een betrouwbaar systeem.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar CHECMeer informatie