Totaalbeheersing van collectieve verwarmingssystemen

De Europese energie-efficiëntierichtlijn legt aan de lidstaten op dat individuele en centrale verbruiksmeters voor collectieve verwarmingssystemen in gebouwen worden geïnstalleerd. HMS Plus neemt het volledig administratief beheer uit handen van de syndicus, eigenaar en bewoners en biedt bovendien de nodige (financiële) voordelen. Een gesprek met Stijn de Vos van HMS Plus.

HMS beheert de warmteboekhouding van collectieve verwarmingssystemen, dat wil zeggen, gebouwen waar één verwarmingsinstallatie meerdere gebruikers voorziet van verwarming en warm water. Denk aan appartementsgebouwen, kantoorcomplexen, studentenkoten, (apart)hotels, multifunctionele gebouwen, enz. “We lezen dagelijks de waardes uit van de calorimeter, koudwatermeter en warmwatermeter per (woon)eenheid. Omdat we ook de aanvoer naar het gebouw toe registreren, kunnen we mogelijke lekken, abnormale verbruiken en warmteverliezen snel detecteren.”

De factuur aan de energie- en watermaatschappij wordt door HMS betaald. De Vos: “Wij sturen de bewoners of gebouwgebruikers een factuur en staan in voor de inning van alle voorschotten, de jaarafrekening en de eventuele verhuisafrekening. In sommige gevallen nemen we ook de kosten van het onderhoud van de verwarming  mee op in de maandelijkse factuur aan de bewoners.  Daarmee nemen we een grote zorg voor de gebouweigenaar (en de syndicus) uit handen. Via een online portal kunnen alle betrokken partijen inzicht krijgen in de metergegevens, facturen, enz.

Vaak worden wij betrokken als er meters in nieuwbouwcomplexen geplaatst moeten worden of als de meters aan vervanging toe zijn. Wij kunnen dan aanbieden om de nieuwe meters te verhuren aan de bewoners of eigenaars (inclusief de kosten van financiering, vervanging en onderhoud). We plaatsen de nieuwe meters overigens niet zelf, maar werken daarbij bij voorkeur samen met de installateur.”

Groot voordeel van het administratief beheer door HMS is volgens De Vos het feit dat de syndicus of gebouweigenaar zich geen zorgen meer hoeft te maken over de administratieve rompslomp met betrekking tot het collectieve verwarmingssysteem. “Een bijkomend voordeel voor bedrijven is dat zij als bewoner de btw op onze facturen kunnen recupereren. Het biedt in dat opzicht voor hen dus ook een financieel voordeel.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar HMSMeer informatie