‘Onzichtbare’ warmtepomp voor 19e eeuwse hoeve

Een warmtepomp alleen geschikt voor nieuwbouw? Welnee. Stiebel Eltron bewijst dat een warmtepomp ook zijn meerwaarde kan bewijzen in een oude hoeve uit de 19eeeuw. De hoeve is volledig gerenoveerd en voldoet aan de hedendaagse normen voor nieuwbouw. Sara Dekesel van Stiebel Eltron geeft tekst en uitleg over de renovatie en de volledig binnen opgestelde (!) lucht-water warmtepomp, zodat het monumentale gevelbeeld niet wordt verstoord.

De monumentale hoeve is volledig opnieuw geïsoleerd naar moderne normen. “De isolatie is op een zodanige manier uitgevoerd dat er slechts nood is aan 10 kW verwarmingsbehoefte voor een woonoppervlakte van 280 m2,” zegt Sara. “Omdat er geen gas in de straat ligt en stookolie niet meer van deze tijd is, was de keuze voor een warmtepomp snel gemaakt. De voorkeur ging uit naar een lucht/water-systeem omwille van de extra kost van een boring bij een bodem/water-warmtepomp. De bewoners wilden echter geen buitenunit aan de gevel vanwege het monumentale karakter van de hoeve. Reden dat de volledige installatie is gerealiseerd als een binnenopstelling in de technische ruimte. De aan- en afvoer van de lucht gebeurt via relatief kleine luchtroosters in de gevel.”

Stille werking
De oude stookolieketel in de hoeve werd vervangen door een warmtepomp van het type WPL 17 IKCS classic van Stiebel Eltron. “Vanwege de gezinssamenstelling met zes personen is de warmtepomp gekoppeld aan een 400 liter boilervat van het type SBB 401 WP SOL,” zegt Sara. “In dat boilervat zit ook een extra warmtewisselaar om hem later eventueel op thermische zonnecollectoren aan te sluiten. Ten behoeve van de twee verwarmingskringen met vloerverwarming is nog eens een 200 liter buffervat voorzien van het type SBP 200 E. Voor woningen met een kleinere warmwaterbehoefte kunnen we een compactere oplossing voorzien, de HSBC met boilervat (300 liter) en buffervat (100 liter) boven elkaar in één behuizing.” De installatie heeft volgens Sara een zeer stille werking. “Het toestel is nauwelijks hoorbaar. Door speciale luchtslangen en een silent mode is het geluidsniveau gereduceerd tot slechts 35 dB.”

De complete installatie in de hoeve is op twee dagen gemonteerd. “Groot voordeel van onze oplossing is dat heel wat componenten in het toestel zijn ingebouwd,” weet Sara. “Omdat het modulerende warmtepomp is, wordt het verwarmingsvermogen continu afgestemd op de behoefte. Dat komt het verbruik ten goede. Het energieverbruik van zo’n 3.500 tot 4.000 kWh in deze situatie kan volledig gecompenseerd worden door twintig PV-panelen.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Stiebel EltronMeer informatie