Informazout Install Awards: winnaar categorie Hybride

MazoutExpert Guido Vandamme (Ieper) heeft de Informazout Install Award gewonnen in de categorie Hybride met het vernieuwen van de verwarmingsinstallatie in een eengezinswoning in het West-Vlaamse Langemark. De eigenaars beslisten om een nieuwe stookolie-installatie te combineren met een zonneboiler voor de productie van sanitair warm water. Het project leverde de installateur een Informazout Install Award op in de categorie Hybride.

Het jonge koppel dat de woning van bijna honderd jaar oud kocht, renoveerde ze van kop tot teen. Nadat ze de muren en het dak hadden geïsoleerd, namen ze de verwarming onder handen. Daarbij wilden ze een efficiënte installatie combineren met een zonneboiler voor de productie van sanitair warm water.

Vroeger werd de woning verwarmd met een petroleumkachel en sinds de jaren 80 met een compacte stookolieketel met geïntegreerde warmwaterboiler. Dat systeem werd vervangen door een modulerende stookolieketel met klimaatregeling. Dankzij de lagere energiebehoefte konden ze een verwarmingsketel installeren met een zeer beperkt vermogen. “De Viessmann Vitoladens 300-C ketel moduleert tussen 10,3 en 19,3 kW. Het is een zeer efficiënte ketel met een atypische brander, aangezien de pomp en de ventilator losgekoppeld zijn. Afhankelijk van de parameters stelt de elektronica automatisch het optimale ketelvermogen in tussen 10,3 en 19,3 kW. Het voordeel is dat je zo een perfecte verbranding krijgt met een optimaal rendement,” zegt Guido Vandamme, installateur in de regio Ieper.

Krappe ruimte
Het moeilijkste van het project was de indeling van de ruimte. Het jonge koppel was overtuigd door het voorstel van de installateur en besloot met hem in zee te gaan, op voorwaarde dat alles in de kleine ruimte paste die daarvoor voorzien was. “Het was echt millimeterwerk,” lacht de installateur. “Ondanks de krappe ruimte (minder dan 1,5 m, nvdr) heb ik alle elementen zo kunnen plaatsen dat ze perfect bereikbaar zijn tijdens het onderhoud van de installatie. Het heeft wat creatief denkwerk gekost, maar zo bespaar je veel tijd in geval van een panne.”

Zonneboiler
De zonneboilerinstallatie (een Viessmann Vitocell zonneboiler voor SWW van 300 liter + 2 Vitosol 200 FM collectoren nvdr) heeft een goed rendement, aldus eigenaar Roel Thoma. “Ik ben blij om te zien dat de ketel niet meer aanslaat zodra er genoeg zon is. Tussen maart en het einde van de zomer heeft de ketel bijna niet gewerkt.”

Kwaliteit zit in de details
Installateur Guido Vandamme is gepassioneerd door zijn werk en let op elk detail. Een correcte verbranding is cruciaal voor hem. “Een goede installatie is eerst en vooral een perfect afgestelde installatie die zorgt voor een optimale verbranding. Zo moet je extra goed letten op de luchttoevoer. Een installatie afstellen in hartje zomer is niet hetzelfde als in de winter. Ook de hoogte speelt een rol voor de hoeveelheid zuurstof in de lucht. Elk detail telt en ik haal veel voldoening uit het optimaal regelen van de installaties van mijn klanten.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar InformazoutMeer informatie