Efficiënt én comfortabel ventileren

Energiebesparing is een belangrijk thema in de gebouwde omgeving. Toch mogen we ook het comfort voor de gebouwgebruiker niet uit het oog verliezen. Ventiline, fabrikant van metalen luchtleidingssystemen en importeur van ventilatietoestellen, hecht veel waarde aan het efficiënt én comfortabel ventileren. Daarvoor werden een aantal unieke concepten ontwikkeld.

Het gepatenteerd luchtleidingssysteem Ventichape-Ventiflex is speciaal ontworpen om ventilatiekanalen esthetisch weg te werken in de chape/beton of in het vals plafond. “Alle collectoren en het kanaal zijn volledig uit metaal vervaardigd en dat biedt een aantal voordelen,” zegt Natasja Alders van Ventiline. “Het systeem is zeer stabiel en kan gemakkelijk hoge belastingen aan. Gedurende de werkzaamheden kan men zondermeer op de onderdelen staan zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. De collectoren en metalen kanalen zijn corrosiebestendig behandeld en worden niet aangetast door de zuren in het beton. Bovendien zijn de metalen onderdelen chemisch bestendig en slagvast.”

Ventichape-Ventiflex
Bovenstaande is vooral te relateren aan de duurzaamheid van het systeem. Ook naar comfort toe heeft het Ventichape-Ventiflex luchtleidingssysteem belangrijke voordelen. Natasja: “De collectoren zijn voorzien van luchtgeleiders om drukverliezen in het systeem te beperken en de luchtdrukken geleidelijk aan op te bouwen. Het systeem is bovendien volledig luchtdicht. Dat alles maakt dat debieten makkelijker worden behaald en dat de motor van het ventilatiesysteem minder hoeft op te toeren. Dat komt enerzijds het energieverbruik ten goede. Het gemeten opgenomen vermogen, dat in het ventilatie prestatieverslag wordt genoteerd, zal dus ook lager liggen (volgens de nieuwe STS-norm). Dit zal bijgevolg een positief effect hebben bij de definitieve EPB-aangifte. Anderzijds zorgt het ook voor minder turbulentie, dus minder geluid. Het geluidsniveau in de ruimtes is extreem laag.

Onze eigen gefabriceerde, metalen designventielen maken het plaatje compleet. Ze zijn zeer nauwkeurig in te regelen met de deelschijven en ogen ook nog eens zeer fraai. Ook hier werd extra aandacht geschonken aan de luchtgeleiding en de beperkte drukverliezen. Door het Coanda-effect is er bovendien haast geen vervuiling aan het ventiel en het plafond. De designventielen kunnen we in elke RAL-kleur leveren en zelfs uitrusten met verlichting.”

Ventilatietoestellen
Ventiline is tevens voor België exclusief importeur van Orcon en Swentibold ventilatietoestellen. “We leveren de units van het type C en D vrijwel altijd in combinatie met Ventichape-Ventiflex,” zegt Natasja. “De units van Orcon en Swentibold zijn opgenomen in de EPDB-databank en gekeurd volgens EN308. De toestellen zijn geschikt voor zowel residentieel gebruik als utiliteit (250 m³/h – 6500 m³/h). Ze blinken uit in efficiënte en comfort met een laag opgenomen vermogen en een hoog thermisch rendement (warmteterugwinning – type D). Vraaggestuurd ventileren is mogelijk door middel van vocht- en CO2-sensoren zodat men enkel op basis van de behoefte gaat ventileren. Hierdoor kan men een reductiefactor bekomen en E-peilpunten winnen. Bovendien bestaat er de mogelijkheid om de dag- en nachtzones apart te sturen op basis van CO2 waardoor het systeem bijgevolg nog energiezuiniger werkt. Verder kan je profiteren van ‘free night cooling’ via een bypass die ervoor zorgt dat in de zomernachten koelere toevoerlucht van buiten rechtstreeks aangezogen kan worden.”

Om het efficiënt én comfortabel ventileren breed te gaan toepassen, biedt Ventiline een gratis prijsofferte met schetsen. “Indien de bestelling wordt geplaatst, voorzien we de boor- en legplannen in Autocad/Stabicad. Ook verzorgen we opleidingen, werfbegeleidingen, de inregeling en opmaak van het ventilatieprestatieverslag volgens STS-norm (STS-P-73-1) en bijstand en ondersteuning bij projecten,” besluit Natasja.

 

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar VentilineMeer informatie