Berlaymont-school in Waterloo kiest voor condenserende stookolieketels

Nadat twee van de drie verwarmingsketels in panne gevallen waren, moest de Berlaymont-school in Waterloo haar stookolie-installatie voor verwarming en warmwaterproductie dringend vervangen. Er is gekozen voor twee nieuwe condenserende stookolieketels in cascadeopstelling die aanzienlijk efficiënter zijn in gebruik.

Schoolgebouwen zijn traditioneel grote energieverbruikers. Om de energiefactuur omlaag te krijgen, lanceerde de directie van de school in Waterloo tien jaar geleden een uitgebreid programma voor energieoptimalisatie. Door de daken en de gevels van alle gebouwen te isoleren en te voorzien van dubbel glas is het jaarlijkse mazoutverbruik gezakt van 300.000 liter naar 140.000 liter. Het in panne vallen van twee van de drie verwarmingsketels uit de jaren zestig werd aangegrepen om ook de volledige installatie te vernieuwen.

Condenserende stookolieketels
De oude installatie telde drie ketels van 750 kW. Die werden uiteindelijk vervangen door twee condenserende stookolieketels van 407 kW in cascadeopstelling. “Zo’n daling in vermogen kan extreem of riskant lijken, maar sinds de opening van de school in de jaren zestig is er heel wat veranderd,” zegt Xavier Gendebien van installateur La Chaleur & L’eau, gespecialiseerd in verwarmingsinstallaties met groot vermogen. “In die tijd werden installaties overgedimensioneerd. Bovendien is intussen het gebruik ook veranderd en werden de gebouwen geïsoleerd. De verwarmingsketels zijn geconfigureerd om 1.700 tot 1.800 uur per jaar te werken, waarbij de aansturing zodanig is ingesteld dat in eenzelfde gang verschillen van 4 tot 5°C mogelijk zijn tussen klassen met een andere ligging.”

Een goede installatie alleen volstaat niet, je moet ze ook correct gebruiken. De school meet daarom elke maand het verbruik en in samenwerking met het Waalse onderzoeksinstituut voor duurzame ontwikkeling (ICEDD) wordt een energieaudit uitgevoerd. In de eerste drie maanden is het verbruik al gedaald met 10%. Het hoofd van de technische dienst van de school is ervan overtuigd dat de verdere optimalisatie van de regeling (waar volop aan gewerkt wordt) een daling van 30% mogelijk maakt.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar InformazoutMeer informatie