Lighting Management voor productieruimtes, magazijnen en kantoren

Sinds de introductie van de WAGO Gebouwen Automatisatie oplossingen ondertussen 20 jaar geleden, zijn er een aantal belangrijke evoluties geweest binnen dit innoverend gamma. Door de ongelofelijke flexibiliteit die we kunnen bieden, zijn de WAGO oplossingen geëvolueerd tot de IP backbone van slimme en geconnecteerde gebouwen. Waar SMART, Connected, IoT, Cloud, etc. ondertussen buzzwords zijn geworden, is dit voor WAGO al jaren core business.

De groeiende automatisatie graad binnen gebouwen gaat zeer vaak gepaard met verminderde flexibiliteit in gebruik. Waar technische diensten vroeger eenvoudige wijzigingen konden uitvoeren, is dit nu niet meer zo evident. Als antwoord hierop heeft WAGO een reeks aan “applicatie controllers” ontwikkeld.

Deze systemen geven de eindgebruiker de vrijheid om zelf structurele aanpassingen en/of uitbreidingen te doen aan hun installatie. Via een intuïtieve webpagina, zonder kennis van programmatie of installatie van software en zonder licentiekosten, blijft de eindgebruiker in controle van zijn installatie.

Volgende standaardoplossingen zijn momenteel beschikbaar:
WAGO flexROOM is een oplossing voor flexibele kantoorruimtes. Dit laat de eindgebruiker toe om de indeling van kantoorruimtes met een eenvoudige click te wijzigen. De sturing van o.a. de zonneblinden, de verlichting en de HVAC, volgt automatisch.

WAGO Energy Data Management is een flexibele datalogger voor het monitoren van een zeer breed gamma aan signalen zoals temperatuurmetingen, energietellers, debietmeters, etc. De gegevens kunnen lokaal uitgelezen of verstuurd worden naar externe servers of de Cloud.

In dit artikel bespreken we voornamelijk de WAGO Lighting Management oplossing dat de gebruiker in staat stelt om gesofisticeerde lichtsturingen te configureren.

Omdat ongeveer twee derde van alle verlichting in Europa is ouder dan 25 jaar. Potentiële besparingen op vlak van verlichting zijn bijgevolg hoog. Efficiënte en duurzame verlichtingstechnologieën, gecombineerd met een besturingssysteem, zorgen voor optimale besparingen. Daarom introduceert WAGO het Lighting Management systeem. Deze modulaire oplossing biedt de mogelijkheid om intelligente lichtsturingen op een eenvoudige manier te ontwerpen, in dienst te nemen en te beheren.

Flexibel ontwerp

Het modulaire principe en het gebruik van open veldbustechnologieën zorgen voor een optimale flexibiliteit bij eventuele wijzigingen gedurende de ontwerpfase. De draadloze en batterijloze Enocean-technologie biedt oplossingen bij diverse bekabelingsuitdagingen waar architecten regelmatig mee te maken hebben (renovaties, glazen wanden,…).

Intuïtieve indienstname

De oplossing is gebaseerd op het modulaire WAGO I/O SYSTEM. De voorgeprogrammeerde software detecteert automatisch alle modules. De volledige configuratie gebeurt via een eenvoudige web interface en er is geen programmatie of software installatie vereist.

Eenvoudig beheer

Uitgebreide diagnose mogelijkheden om de werking van uw systeem te controleren. De gebruiker heeft op elk moment de mogelijkheid om zowel kleine aanpassingen (bv. schakelaars en/of detectoren toevoegen) als grotere aanpassingen (bv. volledig nieuwe verlichtingskringen toevoegen) door te voeren. Hierdoor is dit systeem uiterst geschikt om te evolueren met uw project en/of firma.

Wat is mogelijk om te integreren?

Dali 2 (DALI armaturen, Noodverlichting DT1, HCL DT8, licht- en bewegingssensoren, drukknoppen), Enocean en KNX drukknoppen, bewegingsmelders, standaard drukknoppen, standaard lichtkringen (relais), externe drukknoppen (Modbus IP), energiemeting.

Welke functionaliteiten?

 • Schakelen: in-/uitschakelen, impulsschakelaar, trapfunctie, automatisch licht (bewegingsmelder), verduistering
 • Dali noodverlichting periodieke autonomietest en functietest
 • Dimmen: dimmen, dimmen met aanwezigheidsmelder
 • Lichtregeling: “constant dag” lichtregeling (standaard, met schakelaar, met trapfunctie of geavanceerd)
 • Planning: week, vakantie, speciale schakelprogramma’s en feestdagen
 • Integratie in Gebouwenbeheersysteem

In een notendop:

 • Eenvoudige bediening en inbedrijfstelling zonder voorkennis of programmatie
 • Bediening via standaard webbrowser (geen software installatie nodig)
 • Vermindering van de life cycle kost
 • Geschikt voor renovatie en nieuwe installaties
 • Grote selectie aan functionaliteit (schakelen, dimmen, controlefuncties)
 • Geïntegreerd time management
 • Uitgebreide diagnose
 • Energie data acquisitie
 • Open protocollen: Dali 2, Enocean, Modbus IP, KNX
 • HTML5

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar WAGOMeer informatie