Het verschil maken met een micro-omvormer

De markt voor zonnesystemen ‘boomt’ als nooit tevoren. Zowel bij nieuwbouw als bij uitbreiding/renovatie worden de micro-omvormers van Enphase Energy massaal toegepast. Het gebruik van een micro-omvormer biedt namelijk diverse voordelen. Robert Gruijters van Enphase Energy legt uit waarop de micro-omvormers van Enphase het verschil maken en hét passend antwoord bieden op de excuuspanelen, één of twee zonnepanelen om aan de energienorm te voldoen.

Enphase Energy is wereldwijd marktleider in micro-omvormertechnologie met meer dan 760.000 systemen in 110 landen, variërend van de extreme koude in Alaska tot de hitte in Australië, en alles daartussen. “Als enige omvormerfabrikant bieden we twintig jaar garantie,” zegt Robert. “Onze oorsprong ligt namelijk in de semi-conductor (chip)industrie. Dankzij die knowhow zijn we in staat om veel bewegende onderdelen te vervangen door een microchip. Onze omvormers bevatten dus beduidend minder bewegende onderdelen en ook minder componenten, en dat maakt ze veel stabieler en betrouwbaarder.”

Veiliger
De Enphase micro-omvormers worden volgens Robert massaal gebruikt in de nieuwbouw en sociale woningbouw. “Het gebruik van een micro-omvormer bij elk zonnepaneel biedt namelijk diverse voordelen,” benadrukt Robert. “Ten eerste zijn ze eenvoudig te installeren volgens de plug and play filosofie en ten tweede is het gebruik van een micro-omvormer ook veiliger. Zonnepanelen werken op gelijkstroom. Zou je via een centrale kast werken in de woning ligt er tot wel 1.000 Volt op het dak. Onze micro-omvormers zetten de gelijkstroom direct om in wisselstroom en dat maakt dat er slechts 230 Volt op het dak ligt. Het totale pv-systeem wordt gevoed door een aparte groep in de meterkast. Dus in het slechtste geval springt de stop eruit, terwijl bij een conventioneel systeem het hele zaakje in de brand kan vliegen, iets wat de afgelopen maanden al meerdere keren is gebeurd.”

Antwoord op excuuspanelen
Een ander groot voordeel van het gebruik van micro-omvormers is het eenvoudig kunnen uitbreiden van het pv-systeem. Robert: “In Nederland en dan vooral in de projectbouw wordt een woning vandaag de dag opgeleverd met standaard slechts enkele panelen, om maar aan de norm te voldoen. De opbrengst daarvan is natuurlijk niet genoeg voor een huishouden. Mocht een bewoner doen besluiten op enig moment het pv-systeem uit te willen breiden, kan dat met onze micro-omvormers heel eenvoudig. In dat opzicht biedt het dus ook een stukje nieuwe business voor de slimme installateur, die zijn contactgegevens op een sticker in de meterkast achterlaat. Klein beginnen en op enig moment uitbreiden, kan met geen enkel ander systeem. Dat maakt dat ook veel installateurs echt fan zijn van onze micro-omvormers en als ambassadeur fungeren. Ze hebben met Enphase echt een ander verhaal te vertellen, een win-win.”

Schaduw
Dankzij burst-technologie kunnen de Enphase micro-omvormers meer produceren in de ochtend- en avondschemering en tijdens omstandigheden met weinig licht, zodat de zonne-energiedag wordt verlengd. Robert: “Bij een regulier systeem presteert de totale installatie zo goed of zo slecht als het slechtste paneel. Door gebruik te maken van micro-omvormers presteert het totale systeem net wat beter. De winst bedraagt slechts een half procent per dag, maar over een minimale levensduur van twintig jaar loopt dat toch aardig op. Het zijn juist die technologiepatenten in onze micro-omvormers die het verschil maken.”

De zevende generatie micro-omvormers van Enphase zijn net geïntroduceerd en vanaf september verkrijgbaar. Robert verklapt alvast dat met de achtste generatie, die volgend jaar verschijnt, wederom een stap vooruit wordt gezet, alvast inpikkend op het wegvallen van de salderingsregeling in de toekomst. “De iQ8 kan switchen tussen on grid en off grid. Ook als het stroomnet uitvalt, blijft het systeem elektriciteit opwekken en wordt de overtollige energie opgeslagen in een thuisaccu.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Enphase EnergyMeer informatie