We mijden de stad

Bij bijna één op de twee installateurs lopen de kosten voor een installatie- of onderhoudsopdracht op door toenemende files en de problemen om een parkeerplaats te vinden in de stad. Een kwart van onze installateurs rekent extra kosten aan.

Kwaliteitsvol leven in de stad. Daar kan niemand tegen zijn. Maar leven zonder werken is zelden een goede invalshoek. Jawel, alle steden of gemeenten hebben wel één of andere regeling van ‘inname openbaar domein’. Bouwunie is vragende partij voor één landelijk loket waarbij men uniform zijn aanvraag kan doen in elke gemeente of stad. Telkens andere procedures, telkens andere invulvelden, het is weinig opbeurend voor onze bouwbedrijven.

Het lost de frustratie van de dringende depannages zeker niet op, meent Bart Verstraete, Secretaris-generaal Bouwunie. “Ik nodig menig ambtenaar uit om een materiaalkoffer 500 meter ver te sjouwen om dan opeens te moeten vaststellen dat je het wisselstuk bent vergeten. Straks zal een nieuw stadsbestuur terug voor zes jaar aan de macht komen. Een warme oproep aan hen om ook hier eens over na te denken. Niet alleen onze technici zitten met de handen in het haar, evenzeer de thuisverpleegsters of huisdokters. Ook zij kunnen geen twintig minuten rondrijden voor een parkeerplaatsje.”