Verstrenging S-peil wordt jaar uitgesteld

Bouwunie is tevreden dat de Vlaamse regering de strengere regels voor de energie-efficiëntie van nieuwbouw voor een jaar uitstelt. Vanaf 1 januari 2021 zou het S-peil verlaagd worden van 31 naar 28. Uit een eerdere bevraging van Bouwunie blijkt dat nieuwbouwwoningen hierdoor 5 à 10 procent duurder zullen worden. Het is goed dat Vlaamse regering op initiatief van minister Demir heeft beslist om het S-peil eerst grondig te evalueren alvorens het verder te verstrengen,” zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

Vlaanderen plande om dit S-peil vanaf 2021 nog strenger te maken. Daardoor zullen nieuwbouwwoningen extra zonnewering, extra isolerende beglazing en duurdere isolatiematerialen nodig hebben. Het wordt dan voor bepaalde vrijstaande huizen zeer moeilijk om deze isolatienorm te halen. “Mensen worden verplicht om hun budget te spenderen aan duurdere spouwisolatie, driedubbele beglazing en dubbele dakisolatie. Hierdoor houden ze minder budget over om te investeren in bijvoorbeeld systemen voor hernieuwbare energie, wat vaak meer efficiënte kan opleveren dan enkele centimeters extra isolatie. Zo zullen bouwers hierdoor eerder voor een klassieke condensatieketel kiezen dan voor een zuinige warmtepomp en krijgt het S-peil een averechts effect,” zegt Waeytens.

De Vlaamse regering heeft nu op vraag van minister van Omgeving Zuhal Demir besloten de invoering van de strengere energie-eisen, in afwachting van een analyse door het Vlaams Energieagentschap, met een jaar uit te stellen.