Vanaf 2021 renteloze woningrenovatielening en -premie

Renovatie moet een van de belangrijkste prioriteiten zijn van de relance na COVID-19. Daarom lanceert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir vanaf 1 januari twee maatregelen om nieuwe eigenaars van niet-energiezuinige woningen en appartementen ertoe aan te zetten grondig energetisch te renoveren.

“Met een renteloze lening tot 60.000 euro en daar bovenop nog een premie tussen 2.500 en 5.000 euro voor het verbeteren van de energieprestaties willen we de Vlamingen overtuigen om te renoveren. Zo wint het klimaat, zorgen we voor lagere energiefacturen voor de mensen zelf én stimuleren we de economische activiteiten in de bouwsector”, zegt Demir. De nieuwe premieregeling geldt voor nieuwe eigenaars vanaf 1 januari 2021, in een volgende fase is het de bedoeling een gelijkaardige regeling voor bestaande woningen uit te werken.

Jaarlijks worden in Vlaanderen ongeveer 100.000 woningen en appartementen aangekocht, geërfd of geschonken, waarvan 40.000 die veel energie verbruiken. Er moeten nog 2,9 miljoen woningen of 96,5% van het woningenbestand evolueren naar de langetermijn renovatiedoelstelling van 2050. Tegen dan wil de Vlaamse regering de gemiddelde EPC-score van het volledige woningenpark verbeteren met 75%, wat een veel lager energieverbruik betekent.

De bouwsector schat in dat 50 % van deze nieuwe eigenaars (in enige mate) renoveert in het eerste jaar na aankoop en 75% binnen de drie jaar. “De wissel van eigenaar vormt dus een sleutelmoment in de levensloop van een woning om het renovatietraject richting langetermijndoelstelling 2050 op te starten”, zegt Demir.