Revolutie in markt voor toegangscontrole

De markt voor toegangscontrole is op dit moment een gesloten markt. Het merendeel van de aanbieders levert zowel de hardware als de software. Vervolgens is er vrijwel geen mogelijkheid meer om na bijvoorbeeld een aantal jaar te switchen van fabricaat. Dat zegt Ernst Westerhoff van Axis Communications. De Zweedse multinational vaart een heel andere koers en baseert zich op open standaarden.

Axis Communications levert controllers die naadloos integreren met hardware en software van derden, zelfs door klanten eigen geschreven software. “De eindklant en installateur zit niet vast aan één partij om zaken mee te doen,” zegt Westerhoff. Op dit moment heeft Axis twee controllers op de markt, de A1001 en de A1601. “De eerste in combinatie met de geïntegreerde software AXIS Entry Manager is speciaal ontwikkeld voor kleine tot middelgrote bedrijven met maximaal 66 deuren en met basisbehoeften op het gebied van toegangsbeheer. Door middel van een breed scala aan software-partners kan worden voldaan aan de verschillende behoeften, inclusief integratie met video-, inbraak- en andere gebouw gerelateerde systemen. Deze systemen communiceren rechtstreeks met de controller, er komt geen additionele computer meer aan te pas. En met de door ons geïntegreerde HID Mobile Access Portal kun je elke deur aan het netwerk hangen om deze te openen via een app op de smartphone.”

A1601
Voor organisaties die behoefte hebben aan grote toegangscontrole-installaties met geavanceerde functies, voor veel deuren of voor een groot aantal credentials (tags, kaarten, kentekens, etc.) heeft Axis recent de A1601 gepresenteerd. “Ook deze controller is gebaseerd op open standaarden,” benadrukt Westerhoff. “Gebruikers kunnen dus de hardware en software combineren en de toegangscontrole integreren met andere systemen. Denk daarbij aan videobewaking, inbraakdetectie, netwerkaudio en tijd- en aanwezigheidssystemen. De controller is naadloos te koppelen met onze netwerkcamera’s en dat biedt volop mogelijkheden. Behalve kentekenherkenning, kun je ook deuren of slagbomen laten openen met een (toegestuurde) QR-code op de smartphone via de camera van onze intercoms (Door Stations). Ideaal om bezoekers uit te nodigen voor een event, et cetera. Je hoeft immers geen fysieke kaart meer op te sturen.”

Axis is volgens Westerhoff in de markt gekend als een fabricaat dat zich eenvoudig laat installeren. “De pin charts in onze controllers zijn heel overzichtelijk verschillend van kleur. Configureren en vervolgens aansluiten gaat dus heel eenvoudig. Al onze controllers zijn bovendien geschikt om te functioneren via IP en PoE (Power over Ethernet). Een netwerkkabel volstaat. Er is dus veel minder bekabeling nodig en ook dat scheelt weer tijd. Boven elke deur een netwerkaansluiting voorzien is voldoende. Kortom, zowel naar installatie toe als naar gebruiksvriendelijkheid en integratiemogelijkheden schudden we de conventionele markt voor toegangscontrole wakker.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar AxisMeer informatie