Nieuwbouw Waterbouwkundig Laboratorium wordt BEN

Het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout ondergaat momenteel een stevige metamorfose. Naast de afbraak van enkele oude bijgebouwen en het vervangen van de daken van de hallen, zullen een nieuwe toren en een L-vormige kantoorlus aan de site worden toegevoegd. De nieuwe gebouwen worden volledig BEN uitgevoerd.

Het ontwerp is van de hand van Achtergael Architecten. Het eisenprogramma van de renovatie van het Waterbouwkundig Laboratorium, onderdeel van het departement Mobiliteit en Openbare Werken, is op te splitsen in twee delen. Enerzijds zijn er de 120 werkplaatsen, aangevuld met gekoppelde diensten en laboratoria. Anderzijds zijn er de gevraagde publieke functies zoals het onthaal, een auditorium, een bibliotheek en een ruime refter. Daarnaast werd ook gevraagd de daken van de hallen te restaureren/vernieuwen.

De nieuwe gebouwen (toren en L-vormige kantoorlus) zijn BEN-gebouwen en worden verwarmd door middel van overschotwarmte van het datacenter en via geothermie. Een warmtepomp stuurt de vloerverwarming aan. In een extreme situatie kan de condenserende gasketel van de bestaande gebouwen het vereiste resterende warmtevermogen leveren. Koeling gebeurt via een hybride koeler, via geothermie of in extreme situaties via een omgekeerde warmtepomp.