Gevelconcept Leuven Bioscience zorgt voor aangenaam binnenklimaat

De KU Leuven wil op korte termijn een nieuwbouw realiseren op haar campus Arenberg III in Heverlee voor het departement Biologie en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Die krijgt de naam Leuven Bioscience met eengevelconcept dat bijdraagt aan het binnenklimaat.

Na een intensieve ontwerpwedstrijd is de integrale ontwerpopdracht toevertrouwd aan het Nederlands-Belgische consortium bestaande uit Proof of the Sum, SVR-ARCHITECTS, Exilab en Studieburo De Klerck. Proof en SVR staan in voor het architectonisch ontwerp. Exilab brengt haar expertise in op gebied technieken en bouwfysica. De Klerck is als ingenieur stabiliteit bij het ontwerp betrokken.

Het intensieve bouwprogramma leidt, in combinatie met het beschikbare bouwperceel, tot een hoogbouwvolume. Het uitgangspunt van hoogbouw wordt maximaal benut door één heldere balkvormig hoogbouwvolume in het landschap te plaatsen. De geknikte vorm maximaliseert de niet-zonbelaste noordgevel en reduceert volgens de ontwerpers de zonbelaste zuidgevel. De klimatologisch lastig te controleren oost- en westgevels worden, omwille van de laagstaande hoogenergetisch zonbelasting, geminimaliseerd. Op basis van een uitgebreide studie naar temperatuuroverschrijdingen én een onderzoek naar mogelijkheden voor WKO is een gevelconcept gepresenteerd waarin met eenvoudige oplossingen een aangenaam binnenklimaat gerealiseerd kan worden.

Het ontwerp wordt nu verder uitgewerkt in intensief overleg met de bouwheer en gebruikers. De start van de bouwwerkzaamheden staan gepland voor begin 2019.