Gebouwautomatisering volgens Schüco

Automatisering. Het speelt een steeds grotere rol in ons dagelijkse leven. Ook de sturing van gebouwen verloopt steeds meer geautomatiseerd. Schüco heeft een zeer breed gamma van automatisering voor zowel ramen, deuren, zonwering als geveltechnieken. Sébastien Trouillez van Schüco vertelt ons meer over de mogelijkheden.

Raamautomatisatie
“Met de Tiptronic raamautomatisatie zijn we na tien jaar nog altijd de enige in de markt met een volledig A tot Z systeem, begint Trouillez. “Het mechatronisch beslag ligt verdekt in de vleugel, zonder afbreuk te doen aan de isolatiewaarden en het design. Daarbij zijn verschillende functies denkbaar, zoals een silent mode waarbij de motor en ketting geruisloos opereren, ideaal voor slaapvertrekken en kantoorruimtes. Door  toepassing van vergrendelmotoren kunnen we de wind- en waterdichtheid garanderen. Een inklembeveiliging veiligheidsklasse 2 is standaard, evenals een eigen inteligente stuureenheid per raam. De ramen kunnen individueel of per ‘groep’ worden aangestuurd. Via een BUS-systeem zijn koppelingen mogelijk met KNX, Bacnet, IP, et cetera. Ook in combinatie met Natuurlijke Rook- en Warmte aparatuur (NRWG) kunnen ramen met het Tiptronic SimplySmart systeem uitgerust worden. Op die manier krijgt een mechatronisch raam een dubbel functie en kan het zowel voor Rook- en Warmte Afvoer (RWA) alsook voor natuurlijke ventilatie gebruikt worden. Voor lichtdaken met zwaardere gewichten leveren we opbouwmotoren om ook deze aan te sluiten op de centrale. Al onze Building Automation producten worden door ons eigen ontwikkeld Building Skin Control (BSC) systeem gekoppeld om deze dan centraal of van op afstand te beheren wat ideaal is voor ‘proactieve’ maintenance.”

Deurautomatisatie
In deurautomatisatie en toegangscontrole biedt Schüco verregaande mogelijkheden. “We maken veelvuldig gebruik van meerpuntssloten (3 of 5 punten) die mechanisch zelfvergrendeld zijn van zodra de deur dichtvalt. Ten behoeve van vluchtdeuren werken we naast de standaard houd-magneten ook met in het profiel geïntegreerde vluchtdeuropeners welke enkel vrijgegeven worden bij paniek. De noodknop kan dan ook voorzien worden op de deur zelf in plaats van aan de zijkant op de muur.

Schüco heeft zijn eingen Door Control System (DCS) design ontwikkeld dat functioneel onafhankelijk is zodat men een doorlopend, strak en uniform uitzicht behouden blijft. Naast het vluchtdeursysteem behoort toegangscontrole ook tot de verschillende mogelijkheden. Zo kan een klavier, badge of vingerscanner in de deur geïntegreerd worden. Hiervoor bieden we standalone oplossingen. Het meest vooraanstaande deurcommunicatiesysteem in dit gamma is het Schüco DCS TouchDisplay. Hiermee kan via eindtoestellen met een netwerkaansluiting (smartphones, tablets, pc, enz.) met de persoon die aanbelt contact gemaakt worden.”

De meest recente ontwikkeling is een toegangscontrole op basis van bluetooth, Schüco BlueCon. Via een smartphone kunnen gebruikers een connectie met de deur maken om toegang te krijgen. Dat kan overigens ook via een pushbericht door de eigenaar of beheerder. Bijvoorbeeld aan de bezorger om eenmalig een pakje binnen te laten zetten.

Zonwering
De Schüco CTB en CSB bieden een volledig in de gevel integreerbare zonweringsysteem met extreem hoge windstabiliteit. “De bijzondere vorm van de lamellen garandeert maximale bescherming tegen de zon en tegelijkertijd optimale transparantie voor een ongehinderd zicht naar buiten,” zegt Trouillez. “Bij een zonnestand groter dan 20 graden kan er geen direct zonlicht de ruimte meer binnentreden, terwijl het zicht gedurende de dag naar buiten wel wordt behouden. In de zomer wordt de warmte dus eerder geweerd, terwijl je in de winter langer profiteert van het binnenvallend zonlicht. Uiteraard wordt het CTB-systeem volledig automatisch gestuurd op basis van het eigen weerstations en kan gekoppeld worden aan het gebouwbeheersysteem. De veelzijdige inbouwmogelijkheden en de perfecte integratie in Schüco raam- en vliesgevelsystemen bieden ontwerpzekerheid direct vanaf het begin.”

Kortom, Schüco heeft een breed assortiment aan technologieën om een gebouw te automatiseren. Technieken die overigens ook steeds bereikbaarder worden.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar SchücoMeer informatie