Feest: de gipsplaat bestaat 125 jaar!

De gipsplaat bestaat intussen 125 jaar. Het basisrecept is door de jaren heen min of meer hetzelfde gebleven, al zijn er wel veel nieuwe varianten bijgekomen. Gyproc, onderdeel van Saint-Gobain, is wereldwijd een grote producent en leverancier van gipsproducten en gipssystemen. Samen met Hugo van Keymeulen, Technical Applications & Project Manager, bespreken we de laatste ontwikkelingen vooral op vlak van stabiliteit en brandwerendheid.

Gyproc produceert in België een breed assortiment aan gipsplaten, gaande van standaard platen en minder waterabsorberende of meer geluidisolerende platen tot brandwerende platen, enz. “Alle platen die uit onze fabriek komen, hebben een Cradle 2 Cradle certificaat,” zegt Van Keymeulen. “We gebruiken als grondstof niet alleen natuurgips uit de groeve, maar ook RO-gips, het zogenaamde rookontzwavelingsgips, een afvalstof van elektriciteitscentrales op steenkolen. We produceren dus platen, maar op de markt verkopen we oplossingen voor akoestiek, voor brandveiligheid, enz.”

Brandbescherming
Indien wanden of plafonds een bepaalde brandbescherming moeten bieden, kunnen de compartimenten perfect worden afgescheiden met Gyproc gipsplaten, vervolgt Van Keymeulen. “Daarin bieden we oplossingen voor EI30, EI60 tot zelfs EI120. In België kent men vervolgens nog een unieke eis die elders in Europa niet bestaat en dat is die voor de stabiliteit van plafonds, gedurende 30 minuten. Deze eis wordt gehandhaafd volgens Koninklijk Besluit voor vluchtwegen, publiek toegankelijke lokalen, grootkeukens en ziekenhuizen. Vanaf een EI30 eis krijg je de stabiliteit er dus ‘gratis’ bij, maar er zijn ook situaties te bedenken waar geen brandeis geldt maar waar wel de stabiliteit van de plafonds wordt gevraagd. Bijvoorbeeld in een vluchtweg. Daar heeft de structuur een bepaalde brandeis, maar het plafond in principe niet. Toch moet volgens Koninklijk Besluit het plafond dan voldoen aan de beoogde stabiliteitseis, zodat het boven blijft hangen en mensen op een deftige manier kunnen evacueren.”

A- of F-platen?
Aan de eis EI van plafonds kan je volgens Van Keymeulen alleen maar voldoen door gipsplaten te gebruiken die voldoen aan type F van de NBN EN 520, oftewel een F-plaat (Fireschutz) met verhoogde kernsamenhang (gypsum plasterboard with improved core adhesion at high temperature). “Vanaf een EI30 zal je in plafonds altijd gipsplaten moeten toepassen met een verhoogde kernsamenhang en kom je dus altijd op de F-platen uit. Deze zijn beter bestand tegen de hitte en vallen dus niet zo snel naar beneden, omwille van de zwaartekracht. Aan de stabiliteitseis 30 minuten voor plafonds, kan je al voldoen met platen type A (volgens NBN EN 520), omdat de bekleding van de draagstructuur naar beneden mag vallen (met enkele beperkingen in formaat), terwijl de draagstructuur de volle 30 minuten dient te blijven hangen.”

Ook voor wanden kun je volgens Van Keymeulen al heel veel oplossen met A-platen. “Het is perfect mogelijk om een compartimenteringswand van 60 minuten te realiseren met gewone A-platen. Het is met andere woorden altijd zoeken naar de juiste balans in brandveiligheid (de determinerende factor), hoogteweerstand (doorbuiging) en eventueel akoestiek. Dat is ook de reden dat architecten, adviseurs, plaatsingsbedrijven, enz. vaak een beroep doen op onze technische expertise om tot de economisch meest gunstige oplossing te komen, die voldoet aan alle eisen en geattesteerd is.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar GyprocMeer informatie