Digitaal bouwen, dé toekomst van de bouwsector

Industrie 4.0, de vierde industriële revolutie met een beweging naar digitalisatie, is volop aan de gang. Bouw 4.0 is de versie voor de bouwsector, waar Building Information Modelling (BIM) een centrale rol speelt. BIM is een bouwproces waarbij een digitale tweeling (Digital Twin) van een gebouw wordt ontworpen en onderhouden gedurende de volledige levenscyclus van het gebouw. BIM zal de bouwsector veranderen en biedt een manier voor Artificiële Intelligentie (AI) om het ontwerp-, bouw- en onderhoudsproces radicaal te veranderen. Om BIM te laten werken, moeten toepassingen en services kunnen vertrouwen op gestructureerde en betrouwbare gegevens. Dit is waar de grootste uitdaging ligt, omdat de bouwsector te lijden heeft onder digitale fragmentatie en onbetrouwbare gegevensbronnen. Wanneer de industrie echter slaagt, zal de totale kost over de volledige levensduur van een gebouw (TCO) aanzienlijk verminderen. Net daar speelt ThorbiQ een cruciale rol.

Vandaag is het traditioneel bouwproces in veel gevallen nog steeds een zeer inefficiënt proces, waarbij heel veel kennis, tijd en middelen verloren gaan, meent Kristof Haerens van ThorbiQ. “Ook in projecten waarbij BIM reeds naar voor geschoven wordt als werkproces, zien we nog bijzonder veel inefficiëntie en onvoldoende beschikbaarheid van de correcte en betrouwbare informatie. Dit maakt dat BIM nog helemaal niet werkt zoals het zou kunnen en moeten werken. Een cruciaal gegeven is dat leveranciers van bouwproducten de digitalisering (er)kennen, de noden van de markt identificeren en zich hierop inrichten om de juiste services te leveren.”

Digitaal platform
Kristof Haerens is al meer dan vijftien jaar met BIM bezig en erkent de problemen in de markt. “Net op deze kloof tussen fabrikanten en alle andere actoren in het bouwproces speelt ThorbiQ in. ThorbiQ is een digitaal platform dat digitaal bouwen mogelijk maakt en de bouwsector een betrouwbare bron biedt voor consistente (BIM) data, content, applicaties en services. Onze technologie maakt het gemakkelijk voor fabrikanten om hun datastromen te publiceren, te distribueren en te meten en een volledig digitale service aan de bouwsector te bieden. Uiteindelijk gaat het allemaal over data: het kunnen aanbieden van de juiste data op het juiste moment in het bouwproces. Architecten, ontwerpers, aannemers en facilitair managers krijgen allemaal gratis toegang tot de productinformatie en gegevens die fabrikanten op ons platform leveren. Zeer belangrijk; één centrale plaats waar op een uniforme manier en steeds up-to-date data en applicaties worden aangeboden.

Het doel? BIM en digitaal bouwen mogelijk maken en zo het bouwproces naar een veel efficiënter niveau brengen. Bouwen moet vooral opnieuw leuk zijn.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar ThorbiQMeer informatie