Bouwunie wil superbouwscholen

Het aantal leerlingen in het bouwonderwijs is al jaren in dalende lijn. Met 7.496 leerlingen in de derdegraad zitten we momenteel op een historisch dieptepunt.  Om het imago te verbeteren en op termijn terug meer leerlingen aan te trekken wil Bouwunie de sectormiddelen herverdelen over minder scholen. Zo is voor scholen die aan de juiste criteria voldoen meer budget om de kwaliteit en de uitstraling te verhogen.

De voorbije vijf jaar daalde het aantal derdegraadsleerlingen in het voltijds bouwonderwijs met 15 procent, terwijl het aantal vacatures piekt en de sector smeekt om geschoold personeel. De bouwsector telt maar liefst 34 knelpuntberoepen. “We moeten ingrijpen want deze dalende tendens zal niet uit zichzelf keren. De bouw en het bouwonderwijs zitten duidelijk met een imagoprobleem,” zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

“Om de aantrekkingskracht voor jongeren te verhogen moeten we durven inzetten op superbouwscholen waar we topkwaliteit aanbieden. Via een herverdeling van de sectormiddelen willen we enkel nog de scholen steunen die aan de juiste criteria voldoen. Zij kunnen verder investeren in kwaliteit en beter inspelen op de nieuwste bouwtechnieken en digitalisering met onder andere drones en VR. Dat moet leiden tot een beter en moderner imago van de bouwopleiding bij de jongeren én de ouders.  Op middellange termijn rekenen we op een aanzuigeffect en zal hopelijk het aantal leerlingen terug stijgen.”