BIM naar een hoger niveau tillen

In België zijn er in de bouw- en installatiesector goede ontwikkelingen op vlak van BIM. De kwaliteit van het model laat vaak nog te wensen over als gevolg van een gebrek aan kwalitatieve informatie. Ad Ultima Group -implementator van (onder andere) ERP-software in de bouw- en Ibis -leverancier van calculatiesoftware gekoppeld aan BIM- zijn een partnership aangegaan om het gebruik van BIM in de bouw- en installatiebranche naar een hoger niveau te tillen.

“Ad Ultima Group focust zich op project, productie- en logistieke bedrijven. De bouw-en installatiebranche is daar een belangrijk onderdeel van. Door de expertise in die sectoren ontwikkelden we best practices voor onder andere ERP, CRM, PLM, Business Intelligence en Document Management software. Dat gebeurt met softwarepartners zoals Microsoft en PTC. Maar ook met eigen software oplossingen en complimentaire partnerships. Het partnership met Ibis is een gevolg van het engagement die we aangaan met onze klant. We willen meerwaarde creëeren in hun bedrijfsvoering en dat kan alleen maar als we onze kennis en expertise uitbreiden,” aldus de zaakvoerder van Ad Ultima Group, Filip Bossuyt.

Faalkosten minimaliseren
Veel bedrijven houden zich intussen bezig met het ontwerpen in BIM, zegt Sjoerd Wiersma van Integraal Bouw Informatie Systeem (Ibis). “Een logische ontwikkeling, want BIM komt de efficiëntie van het bouwproces ten goede waarbij faalkosten worden geminimaliseerd. Voornaamste oorzaak van die faalkosten is de miscommunicatie tussen de betrokken partijen binnen en buiten. Met BIM werkt elke partij met dezelfde set aan data. Er is geen ruimte voor miscommunicatie, mits het model met de juiste informatie wordt gevoed.” Om tot een kwalitatief hoogstaand BIM-model te komen, heeft Ad Ultima Group de samenwerking gezocht met Ibis. De software van beide bedrijven is zowel in de Nederlandse als Franse taal beschikbaar.

Geïntegreerd IT-platform
Door de harde competitie in de bouw is het nodig om marges, kosten en projectrisico’s nauwkeurig te kunnen berekenen. Op het ogenblik dat een bouwbedrijf start met het gebruik van BIM en 3D CAD-modellen, wordt de noodzaak aan een geïntegreerd IT-platform en een datagestuurde aanpak van bouwprojecten duidelijk voelbaar. Het is dagelijkse kost voor Ad Ultima Goup, die reeds sinds het jaar 2000 processen automatiseert en optimaliseert. Gecombineerd met de calculatiesoftware van Ibis wordt een totaaloplossing bekomen voor de bouw-en installatiebranche. Ibis is marktleider in Nederland op het gebied van calculatiesoftware voor de sector.. “Onze software laat het toe om multidisciplinair te calculeren,” vervolgt Wiersma. “Via flexibele modules kan makkelijk worden opgeschaald, afhankelijk van de vraag. We maken daarbij gebruik van standaard format, zodanig dat iedere begroting een op zich staand document is. In een projectbegroting kunnen meerdere documenten worden samengebracht tot één geïntegreerde begroting.”

BIM zal steeds meer gemeengoed worden in de bouw, verwacht Wiersma. “BIM zal een grotere rol gaan spelen in zowel nieuwbouw als in de onderhoudsfase. Alle data bevindt zich immers al in het 3D-model en dat biedt vele mogelijkheden ook naar onderhoud en vervanging toe. Het BIM-model eindigt dus niet na oplevering, maar zal steeds verder worden verrijkt.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Ad Ultima GroupMeer informatie