AZ Delta: energiebesparing in liftschachten

Het nieuwe ziekenhuis AZ Delta in Rumbeke is een van de grootste, modernste en belangrijkste ziekenhuizen in België. De 29 liftschachten in het gebouw zijn allemaal voorzien van het BlueKit-systeem, een revolutionaire oplossing om de ventilatie en luchtdichtheid in de schachten te optimaliseren. Een gesprek met Joseph Cornelis, International Sales Manager bij de firma BlueKit, over het unieke concept.

Elke liftkoker moet – wettelijk verplicht – natuurlijk verlucht worden via permanente ventilatieopeningen. “Dit ten eerste voor de luchtkwaliteit rond de liftkooi en ten tweede voor de ontroking van de liftkoker in geval van brand,” zegt Cornelis. “Deze openingen zijn tegelijkertijd echter ook de oorzaak van het ontstaan van een schoorsteeneffect in de liftkoker met als gevolg dat iedere liftdeur beschouwd kan worden als een open venster en dus bron van energieverlies. Om dit te vermijden plaatsen wij op de verplichte openingen een intelligent gestuurde klep, oftewel het BlueKit-systeem. Het nieuwe ziekenhuis AZ Delta telt 29 liftschachten die allemaal zeven verdiepingen ontsluiten. Dat betekent een totaal van meer dan 200 liftdeuren. Kan u zich inbeelden hoeveel warme lucht dankzij ons systeem in het gebouw gehouden wordt?”

Intelligente sturing
Bij nieuwbouw begint de energie-efficiëntie bij het concept en dus worden wij voorgeschreven door de studiebureaus, vervolgt Cornelis. “Zij kennen het belang van het BlueKit-systeem voor een goede luchtdichtheidstest. Het systeem sluit in feite altijd de permanente ventilatieopeningen in een liftschacht of technische koker om zoveel mogelijk warme lucht binnen te houden. Alleen wanneer het echt nodig is, worden de kleppen open gestuurd. Denk aan bijvoorbeeld rookontwikkeling, een lage luchtkwaliteit, een te hoge temperatuur of bij stroomonderbreking. BlueKit vermijdt bovendien het vervelende effect van luchtcirculatie rondom de liftdeuren. Voor de eindgebruiker is er geen enkele manuele bediening noodzakelijk omdat ons systeem volautomatisch en autonoom functioneert dankzij de intelligente centrale. De enige component dat zich buiten de schacht bevindt en zichtbaar is, zijn de displays die de status van ons systeem tonen.”

BlueKit is geschikt als energiebesparing voor alle gebouwen met lift- en technische kokers, ongeacht functie en omvang van het gebouw, ongeacht merk en type van de liften, ongeacht nieuwbouw of renovatie. “Het systeem is extra interessant voor toepassing in zorginstellingen, zoals AZ Delta,” weet Cornelis. “Enerzijds omdat hun gebouwen meestal zijn uitgerust met talrijke liften met vele verdiepingen (dus vele punten voor uittocht van warme lucht), maar ook omdat de ingestelde ruimtetemperatuur in zorginstellingen wat hoger ligt. Daardoor is in deze projecten de energiebesparing relatief gezien nóg hoger. Met BlueKit kunnen we dus bijdragen aan een betere isolatie van het gebouw en zowel de energiekosten als de CO2-uitstoot verlagen.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar BlueKitMeer informatie